Cubelles serà el primer municipi de l’Estat en garantir el vot secret i accessible a les persones invidents en unes eleccions locals

L’Ajuntament impulsa la creació d’un kit pioner que permetrà a les persones cegues votar com a la resta de comicis electorals.

Cubelles es convertirà en el primer municipi de Catalunya i l’Estat en garantir el vot secret i accessible en unes eleccions locals a les persones cegues o amb deficiència visual severa. Així ho ha decidit per unanimitat el ple de l’Ajuntament mitjançant l’aprovació d’una moció que tenia el suport, a més, de l’Associació de Minusvàlids de Cubelles (AMICU) i l’Associació Catalana per a la Integració del Cec (ACIC). Segons l’acord, el consistori s’encarregarà de confegir un kit específic similar al que ja s’utilitza a la resta de comicis però que no està habilitat per a les municipals, que serà distribuït entre totes aquelles persones invidents que s’adhereixin a la iniciativa. Els interessats hauran de sol·licitar-lo entre el 2 d’abril i el 9 de maig i, a continuació, s’encarregaran els kits amb forma de maletins que incorporaran les paperetes del partits, cadascuna dins d’un sobre escrit en braille, i un sobre normal buit on els votants introduiran la papereta escollida, de manera que sigui impossible saber quina ha estat la seleccionada. El dia de les eleccions, un cop s’identifiquin, un voluntari d’AMICU o de l’Ajuntament li proporcionarà el maletí perquè procedeixi a la tria del vot ja sigui a casa seva i tornant amb la butlleta escollida o bé dins d’un espai privat habilitat al mateix col·legi electoral.

Des de l’ACIC s’ha qualificat l’acord d’”històric i emocionant” atès que suposa fer una passa endavant i no es limita a instar al govern estatal a regular un sistema de votació que ja està establert a la resta de comicis però que a les eleccions locals obliga a les persones cegues a dependre d’un acompanyant de confiança perquè triï la papereta. El seu president, José Ángel Carrey, va intervenir al ple del mes de març per rememorar la lluita del seu col·lectiu des de fa més d’una dècada i, sobretot, destacar el valor de la decisió presa. “No és una declaració política adreçada a altres institucions, és posar en marxa un procés per crear per primera vegada en la història de la democràcia espanyola un mecanisme que garanteixi el secret de vot amb plena normalitat, com a ciutadans lliures que som”, va assegurar Carrey.

Al llarg de les properes setmanes es donarà a conèixer al detall tot el procediment i les vies de contacte que s’habilitaran a l’efecte.

Esta imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es ple-marc-19-3-19-17-redim-w450-h450.jpg

http://www.cubelles.cat/pl251/actualitat/noticies/id6020/cubelles-sera-primer-municipi-estat-garantir-vot-secret-accessible-persones-invidents-eleccions-locals.htm

Uncategorized

Comments are closed.