Una cinquantena de persones constitueixen la Plataforma d’Afectades de l’ICAM

Naty López i Marta Sasaki tornaran a acampar davant la seu de l’institut a Barcelona després de rebre una nova alta mèdica injustificada.

Naty López és una de les impulsores de la Plataforma d'Afectades de l'ICAM

Naty López és una de les impulsores de la Plataforma d’Afectades de l’ICAM

El passat dimecres es va constituir la Plataforma d’Afectades de l’ICAM: la PAICAM. Més de 50 persones reunides en assemblea a la Sala d’Actes del Col·lectiu Ronda van decidir que ja és hora de coordinar les lluites que darrerament s’han donat contra les altes mèdiques injustificades, des de l’àmbit sindical i, sobretot, de les mateixes malaltes. Aquest darrer cas és el de la Naty López i la Marta Sasaki, que van estar acampades davant de l’ICAM i que durant l’assemblea van anunciar que tornaran a les seves tendes d’acampada després de rebre –cadascuna– una nova alta que consideren totalment «injusta» i «injustificada».

«L’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques (ICAM) està adscrit a la Secretaria de Salut Pública del Departament de Salut i gestiona els processos mèdics i sanitaris en matèria d’incapacitats laborals». O almenys això explica el web de la Generalitat. A la pràctica, segons denuncien moltes de les seves usuàries, aquest organisme decideix qui pot continuar de baixa o cobrar una pensió d’invalidesa i a qui li dóna l’alta a partir de criteris econòmics en lloc de mèdics.

Una de les persones que ha patit en pròpia pell aquesta injustícia assegura que «l’ICAM sempre ha estat un Tribunal de la Inquisició». «El més important és que la societat sàpiga el tracte vexatori i indigne que rebem les malaltes», explica una altra de les víctimes de l’implacable organisme que va participar a l’assemblea fundacional de la PAICAM. «Un malalt són euros», afegeix una altra veu indignada.

Manifestants davant de la porta del ICAM el 3 de desembre 2015

Manifestants davant de la porta del ICAM el 3 de desembre 2015

De moment, sembla que les protagonistes de la Plataforma seran les mateixes malaltes, de les quals La Directa s’estima més no citar els noms per no perjudicar possibles processos judicials. L’acompanyament i el suport dels col·lectius socials i sindicals, sens dubte, també serà determinant. I potser també ajudarà la pressió institucional. En aquest sentit, a la trobada es va apuntar la possibilitat de reunir-se amb el nou Conseller de Salut de Junts Pel Sí, Toni Comin. Tot i el seu conegut cognom –que el deu al seu pare, l’històric comunista Alfons Carles Comin— les ciberactivistes de la Lliga SFC no obliden que «va ser l’encarregat de sabotejar» la Iniciativa Legislativa Popular sobre la Fibromiàlgia i la Síndrome de Fatiga Crònica (SFC) presentada durant el segon Tripartit català. Així que potser la reunió haurà d’esperar.

Torna el #YesWeICAMP

Aquesta setmana, tot just després de la investidura del nou President (casualitat?), la Marta i la Naty han rebut per carta les respectives altes mèdiques i la Guàrdia Urbana ha desallotjat l’acampada encara instal·lada davant de l’ICAM. Les missives són de l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS), però qui determina que la persona està capacitada o no per tornar a treballar és l’ICAM.

La Naty segueix patint migranyes interminables i problemes digestius greus, entre molts altres símptomes neurològics i psiquiàtrics
El problema és que la Marta continua patint les conseqüències de la Sensibilitat Química Múltiple (SQM) que li han diagnosticat –una de les síndromes de Sensibilitat Central reconeguda per l’OMS però qüestionada per les administracions en aquest país– i la Naty segueix patint migranyes interminables i problemes digestius greus, entre molts altres símptomes neurològics i psiquiàtrics derivats de la seva mala salut. De la mala salut i probablement de la incomprensió social i institucional.

Davant la incapacitat real de treballar, la Naty i la Marta han decidit tornar a acampar. Aquesta vegada millor preparades i, el més important, amb un suport social en forma de Plataforma acabada d’estrenar. «Tornem a les nostres tendes per demostrar que les injustícies també es poden combatre», assegura la Naty amb el cos adolorit però l’ànim renovat. El hashtag #YesWeICAMP tornarà a estar a les xarxes.

https://directa.cat/actualitat/una-cinquantena-de-persones-constitueixen-plataforma-dafectades-de-licam

Uncategorized

Comments are closed.