Investigadors de la UPC de Vilanova dissenyen una eina que ajuda a discapacitats a comunicar-se

6

Easy Communicator (ECO) és una eina d’aprenentatge i comunicació per a dispositius mòbils ideada per millorar les possibilitats de comunicació i comprensió de persones amb dificultats en el llenguatge, l’aprenentatge o la relació amb el seu entorn. L’aplicació l’està desenvolupant un grup d’investigadors i estudiants de l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Vilanova i la Geltrú (EPSEVG), dirigits per la Càtedra d’Accessibilitat de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). La primera versió pilot estarà disponible, per a IOS i Android, abans d’acabar l’any.

L’aplicació Easy Communicator (ECO), que es dissenya a l’EPSEVG en el marc de la Càtedra d’Accessibilitat de la UPC, va adreçada a infants amb trastorns de l’espectre autista, adolescents amb paràlisi cerebral i gent gran amb problemes cognitius. El projecte té per objectiu que aquestes persones puguin comunicar-se i aprendre amb més facilitat. “El desenvolupament se centra en dos vessants: d’una banda, la programació de l’aplicatiu informàtic i, d’altra banda, la definició dels elements de comunicació que utilitza”, explica Daniel Guasch, director de la Càtedra d’Accessibilitat de la UPC i professor del Departament d’Enginyeria Telemàtica.

L’aplicació estarà disponible per a tabletes IOS i Android, i es preveu que aquest mes de desembre estigui operativa una primera versió de prova per a ambdós sistemes. L’Equip d’Assessorament i Orientació Psicopedagògica del Garraf i l’Escola Marta Mata d’El Vendrell “avaluaran les mancances d’aquesta primera versió perquè des de la Càtedra puguem polir els detalls”, afirma Daniel Guasch.

Easy Communicator té com a elements de comunicació la combinació de fotografies, pictogrames, vídeos, texts i veus. Així, doncs, els missatges s’ofereixen en formats alternatius complementaris. “Per indicar el concepte escola, per exemple, es pot optar per una combinació personalitzada de la fotografia de l’escola de l’usuari, el pictograma genèric, el vídeo de la paraula escola en llengua de signes, el mot llegit i el text”, afegeix el director de la Càtedra d’Accessibilitat. L’aplicatiu permet tant incorporar fonts externes, com utilitzar recursos que hagin estat obtinguts pel mateix usuari. Segons Daniel Guasch, “el sistema té en compte que existeixen col·leccions de pictogrames, veus i vídeos, algunes de lliure utilització, com les del portal de recursos gràfics ARASAAC, i d’altres pròpies de cada usuari”.

El que diferencia el projecte ECO d’altres aplicacions existents similars és la interacció que proporciona amb l’usuari, ja que l’aplicatiu està concebut com un joc. També inclou la possibilitat de generar i compartir contingut personalitzat de forma flexible, i, a més, és una plataforma oberta i gratuïta.

L’equip del projecte ECO

El projecte el duen a terme estudiants i professors de la UPC amb la metodologia d’aprenentatge-servei, és a dir, investiguen buscant solucions per a casos reals. En la programació dels aplicatius participen estudiants del grau d’Enginyeria Informàtica de l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Vilanova i la Geltrú (EPSEVG). Mentre que en la definició i creació dels elements de comunicació hi treballen estudiants del grau de Disseny Industrial i Desenvolupament del Producte de l’EPSEVG.

El projecte està tutoritzat per professors del Departament d’Enginyeria Telemàtica i Llenguatges i Sistemes Informàtics. Finalment, l’experiència d’usuari i la validació dels resultats les realitzaran l’Equip d’Assessorament i Orientació Psicopedagògica del Garraf i l’escola Marta Mata d’El Vendrell.

http://www.eixdiari.cat/societat/doc/52222/investigadors-de-la-upc-de-vilanova-dissenyen-una-eina-que-ajuda-a-discapacitats-a-comunicar-se.html#.VIrowVwTWOw.twitter

Uncategorized

Comments are closed.