El Síndic de Greuges reafirma que «Catalunya té un problema real de malnutrició infantil»

Rafael Ribó s’ha defensat aquest dijous davant del Parlament de les crítiques rebudes per l’informe que demanava l’actuació dels poders públics per evitar els 50.000 casos de malnutrició entre els menors de 16 anys.

1

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha volgut tancar avui la polèmica sobre el seu últim informe. “Catalunya té un problema real de malnutrició infantil”, ha afirmat. Per defensar el seu argument, ha citat una sèrie de fonts. “El Síndic no descobreix aquesta dada”, ha dit. La xifra de 50.000 nens amb problemes de malnutrició prové de l’Enquesta de condicions de vida i hàbits de la població de l’Institut d’Estadística de Catalunya que es basa en indicadors de l’organisme Eurostat. També s’ha referit a diverses fonts d’entitats socials, com ara la Creu Roja o el Pacte d’Infància.

D’altra banda, el Síndic ha volgut ser clar a l’hora de definir aquests casos. “Estem parlant de malnutrició per defecte, bàsicament per raons econòmiques”, va apuntar. Es tracta de nens que tenen privacions alimentàries, és a dir que no mengen carn o peix almenys cada dos díes. Per tant, no estan inclosos els casos d’obesitat en la xifra de 50.000.

Pel que fa a la polèmica sobre els 751 casos de desnutrició, Ribó ha advertit que no es pot barrejar amb la malnutrició i ha esgrimit un informe de l’Institut Català de la Salut. “Creuen que el síndic, rebent aquest informe, l’havia de desar al calaix?”, ha dit. Fa unes setmanes, les associacions de pediatres de Catalunya van negar que hi haguessin casos de desnutrició per motius econòmics. En realitat, aquests casos es deuen a malalties cròniques que poden provocar un dèficit de nutrients.

Ribó ha defensat la seva independència davant de les veus que l’acusaven de partidisme, donada la polèmica creada durant el mes d’agost, una època de poca activitat política. “Demano respecte a la dimensió institucional del Síndic”, va dir, i va recordar que ha mantingut aquest càrrec sota governs de diversos colors. “Evidenciar la malnutrició no és cap atac al país, ens hem de quedar de braços creuats?”, ha proclamat.

Tot i destacar el “gran treball” de les entitats socials, Ribó ha advertit que el tractament de la malnutrició infantil no pot dependre d’aquestes i ha demanat un “lideratge dels poders públics”. En aquest sentit, ha criticat el canvi en els criteris d’otorgació de la renda minima d’inserció que ha provocat que la xifra de nens coberts per aquesta prestació s’hagi reduït en 10.000 entre 2010 i 2011 tot i l’augment de l’atur. Ha demanat que s’incrementi la cobertura de beques menjadors i que s’unifiquin els criteris ja que varien molt d’una comarca a l’altra. També ha reclamat que es cobrin al principi del curs i no al març com succeeix en molts casos.

http://www.eldiario.es/catalunyaplural/Sindic-Greuges-Catalunya-malnutricio-infantil_0_169733231.html

Uncategorized

Comments are closed.